Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ολοκληρώθηκε το Φιξ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ πηγή http://www.kathimerini.gr/
Το τέταρτο επίπεδο του κτιρίου, εκεί όπου θα στεγάζεται το εστιατόριο του μουσείου, με ξεχωριστή θέα προς την Ακρόπολη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενα κατασκευαστικό σίριαλ μόλις ολοκληρώθηκε. Η νέα εποχή του εναπομείναντος Φιξ της λεωφόρου Συγγρού είναι έτοιμη να αρχίσει καθώς οι εργασίες στο εσωτερικό του παλιού εργοστασίου ζυθοποιίας τελείωσαν και τώρα θα πρέπει να υπερπηδηθούν δύο ακόμα εμπόδια για να φτάσουμε στα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: τα έργα εγκατάστασης του Μουσείου στο νέο κτίριο και την πρόσληψη προσωπικού που θα καθιστά λειτουργικές τις νέες υποδομές και φυσικά το ίδιο το ΕΜΣΤ.

Aπό το υπουργείο Πολιτισμού και την οδό Μπουμπουλίνας εκπέμπεται ισχυρό σήμα αισιοδοξίας, αν και δεν μπορεί να δοθούν επί του παρόντος συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η λογική, πάντως, απομακρύνει το ενδεχόμενο εγκαινίων μέσα στην άνοιξη, σύμφωνα με τον προηγούμενο προγραμματισμό. Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ως πιο πιθανό διάστημα έναρξης της λειτουργίας του νέου μουσείου το καλοκαίρι ή τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου. «Καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε να ανοίξει το μουσείο πριν από τον Σεπτέμβριο», ήταν η ακριβής διατύπωση.
Εκκρεμότητα πρώτη: οι λεγόμενες «εργασίες προαίρεσης» που θα μπορούσε να εκτελέσει ο ανάδοχος και οι οποίες αναφέρονται σε συμπληρωματικές εργασίες εγκατάστασης του μουσείου. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται κοντά στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν θα ήταν εύκολο να αναζητηθεί στα δημόσια ταμεία. Το ΕΜΣΤ και το υπουργείο Πολιτισμού έχουν στα χέρια τους χορηγίες κοινωφελών ιδρυμάτων (έχει διαρρεύσει το όνομα του Ιδρύματος Νιάρχου) που διατίθενται να χρηματοδοτήσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία μια τόσο σημαντική πολιτιστική υποδομή. Υπό έναν όρο, όμως: να παρέχει το υπουργείο Πολιτισμού εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν την άμεση έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ. Δηλαδή, να διαθέτει το απαραίτητο έμψυχο υλικό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Και ιδού η δεύτερη εκκρεμότητα.
Το υπουργείο Πολιτισμού μας διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές διαδικασίες για να προχωρήσουν οι σχετικές προσλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ έτσι ώστε να διασφαλιστεί αξιοκρατία, ενώ προκειμένου να καλυφθούν κενά θα γίνουν και προσλήψεις εποχικών.
Η ολοκλήρωση των εργασιών στο Φιξ συμπίπτει με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για εξέλιξη που θα επιταχύνει τις διαδικασίες καθώς η πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού είναι να βρεθεί λύση σε όλες τις εκκρεμότητες σχετικές με το μουσείο. Νέος πρόεδρος ορίστηκε χθες ο κ. Νικόλαος Κλαμαρής, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος η κ. Σοφία Στάικου, διοικητικό επιχειρηματικό στέλεχος. Μέλη διορίστηκαν οι κ.κ. Αγγελος Αντωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αθανάσιος Κυρατσούς, αρχιτέκτονας, Βικτωρία Ευθυμιάδου, δικηγόρος, Χρήστος Βλασσόπουλος, δικηγόρος, Νικόλαος Βερνίκος, πρόεδρος Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αφροδίτη Λίττη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΣΚΤ και Μιχάλης Παπαδάκης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...