Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Φωτογραφικός περίπατος στο Μοναστηράκι.

πηγή http://popaganda.gr/

Ασπρόμαυρες εικόνες από την πιο πολύχρωμη γωνιά της Αθήνας.

Φωτογραφίες: Νάσος Ευσταθιάδης29.03.2014
To Μοναστηράκι, από τις πλέον γνωστές γειτονιές της Αθήνας, κατακλύζεται από κόσμο τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Όντας στους πρόποδες της Ακρόπολης και ανάμεσα στην Αρχαία και τη Ρωμαϊκή Αγορά αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα.
Δεκάδες καταστήματα με ρούχα και αντικείμενα λαϊκής τέχνης στην ευρύτερη περιοχή καθώς και αντίκες στην πλατεία Αβησσυνίας κατακλύζονται από κόσμο με αποκορύφωμα τα Σαββατοκύριακα! Πλήθος ανθρώπων βρίσκονται εκεί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Κόσμος που θέλει να πουλήσει ή να αγοράσει στο παζάρι του Σαββατοκύριακου, νέοι που ψάχνουν να αγοράσουν αθλητικά μπλουζάκια και παπούτσια ή απλά παρέες που απολαμβάνουν τη βόλτα τους κάνοντας έναν περίπατο και πίνοντας τον καφέ ή το ποτό τους σε κάποιο από τα πολλά μαγαζιά της περιοχής…
Όμως ακόμα και το Μοναστηράκι έχει μία άγνωστη αλλά εξίσου γοητευτική πλευρά. Είναι η στιγμή που η «γειτονιά» μόλις ξυπνάει για να προετοιμαστεί και να υποδεχθεί τον κόσμο της! Μέχρι να αποκτήσει λοιπόν ζωή και να έρθει κοντά σε αυτό που σχεδόν όλοι έχουμε στο μυαλό μας, το Μοναστηράκι, νωρίς το πρωί, αποτελεί μία σχεδόν έρημη γειτονιά που ο περίπατος μπορεί να σε ταξιδεύσει σε μία άλλη εποχή και ταυτόχρονα να σε χαλαρώσει.
Οι ετοιμασίες ξεκινούν από πολύ νωρίς. Γύρω στις 7.30-8.00 θα περάσουν τα συνεργεία του Δήμου να πλύνουν την πλατεία και να σκουπίσουν τους γύρω δρόμους. Με εξαίρεση το σταθμό του μετρό και του ηλεκτρικού και το περίπτερο της πλατείας, τίποτα δεν μπορεί να σε προϊδεάσει για το τι θα επακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα και ειδικά τις μέρες που ο καιρός είναι καλός.
Τα ρολά σχεδόν παντού κατεβασμένα, τα μαγαζιά κλειστά. Δρόμοι όπως η Αδριανού και η Ηφαίστου παντελώς έρημες από κόσμο. Σιγά σιγά και καθώς ο ήλιος σηκώνεται, η περιοχή αρχίζει να αποκτά ζωή. Τα πρώτα καφέ ανοίγουν, οι πρώτοι μικροπωλητές αρχίζουν να στήνουν τις πραγμάτιες τους και κάποιοι καταστηματάρχες αρχίζουν να ανοίγουν και να τακτοποιούν τις βιτρίνες τους. Τα πρώτα οχήματα που μεταφέρουν τις προμήθειες και τα εμπορεύματα στα μαγαζιά κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ οι πρώτοι πάγκοι στο παζάρι της πλατείας Αβησσυνίας στήνονται γύρω στις 9-9.30. Η περιοχή αρχίζει να αποκτά ζωή από τους πρώτους επισκέπτες γύρω στις 10.00.
Μοναστηράκι. Μια «γειτονιά» όπου το παλιό «παντρεύεται» τόσο αρμονικά με το νέο. Όποια στιγμή και να βρεθείς εδώ, είτε νωρίς το πρωί χωρίς κόσμο, είτε αργά το μεσημέρι που σφύζει από ζωή, ένα είναι σίγουρο: Το Μοναστηράκι μπορεί μαγικά να μεταμορφώσει μία απλή βόλτα σε μία πολύ όμορφη εμπειρία.
Περισσότερες φωτογραφίες του Νάσου Ευσταθιάδη εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...