Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΕΝΑΣ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΣ ΑΕΤΟΣ


Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε και αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο από την εφημερίδα " Ο Επιβάτης της Αίγινας" γιατί πολλοί φίλοι μας το ζήτησαν. Το άρθρο υπογράφει η κυρία Λιλή Πέππα Σαρρηδημητρόγλου και ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την έκθεση εκείνης της χρονιάς αλλά και από καινούριους ξύλινους χαρταετούς οι οποίοι είναι διαθέσιμοι φέτος.


Ένας αλλιώτικος  ΄΄Αετός΄΄

      Την παραμονή  της Καθαράς Δευτέρας του 2009 στην αίθουσα εκθέσεων του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου της Αίγινας έγινε μια επίκαιρη έκθεση με θέμα τον ΄΄Αετό΄΄.Οι δύο Αιγινήτες καλλιτέχνες η Μαρία και ο Φανούρης Χατζίνας παρουσίασαν τη δουλειά τους και όπως πάντα μας εξέπληξαν.

      Ακούγοντας κανείς ΄΄Αετό΄΄ πάει ο νούς του στον κλασικό χαρταετό των παιδικών μας χρόνων. Λίγα  παιδιά όμως στις  μέρες  μας  έχουν μάθει να  φτιάχνουν και να πετούν  χαρταετό.  Γι’αυτό ίσως οι δύο καλλιτέχνες θέλοντας να συντηρήσουν το έθιμο κατασκεύασαν ένα πλήθος αετών αλλά με τη μορφή  διακοσμητικού στοιχείου. Γέμισαν την αίθουσα  με αετούς κατασκευασμένους όχι από χαρτί αλλά  από ξύλο.  Ο επισκέπτης μπαίνοντας μέσα  στον  εκθεσιακό χώρο βλέπει αετούς να κρέμονται από το ταβάνι έτοιμοι να πετάξουν.  Κοιτάζοντας δεξιά και αριστερά σε όλα τα σημεία της αίθουσας βλέπεις ακόμα περισσότερους αετούς σε διάφορα μεγέθη να σε καλούν να τους πλησιάσεις.

      Οι ξύλινες αυτές κατασκευές του Φανούρη έχουν πάρει ζωή από τα ωραία χρώματα που με περίσσια ευαισθησία η γυναίκα του η Μαρία έχει διακοσμήσει. Οι πολύχρωμες ουρές τους από χάρτινα φιογκάκια τους κάνουν ακόμα πιο ελκυστικούς. Τι πιο ωραίο από το να διακοσμήσει κανείς μια γωνιά ενός εξοχικού σπιτιού ή το προσκέφαλο  ενός  παιδικού κρεβατιού και να κάνει τους μικρούς μας φίλους να ονειρευτούν ότι πετάνε ένα χαρταετό στο γαλάζιο ουρανό στέλνοντας ψηλά τα όνειρα τους.

 

 

Λιλή Πέππα-Σαρρηδημητρόγλου

Αθήνα, 20 Μαρτίου  2009

===========================================



Φωτογραφίες @Φανούρης και Μαρία Χατζίνα τηλ.6955522321



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...