Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 282 θησαυροί από 41 μουσεία


Η πρώτη έκθεση της τριλογίας, που είχε τίτλο «Ερως», έγινε δεκτή με διθυραμβικές κριτικές και πολλαπλασιασμό των επισκεπτών στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Πήλινος ερυθρόμορφος αρύβαλλος με παράσταση ιατρού που εκτελεί φλεβοτομή στον βραχίονα του ασθενούς. 480 ? 470 π.Χ. (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου)
Πήλινος ερυθρόμορφος αρύβαλλος με παράσταση ιατρού που εκτελεί φλεβοτομή στον βραχίονα του ασθενούς. 480 ? 470 π.Χ. (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου)
Οπως όλες οι εκθέσεις που υπογράφει ο ευφάνταστος και βαθύς γνώστης της Αρχαιολογίας, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, αγαπήθηκε από το κοινό ιδιαίτερα. Ο κ. Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Γιώργος Τασούλας, επιμελητής αρχαιολόγος του ίδιου μουσείου και οι συνεργάτες τους ετοιμάζουν τη δεύτερη και την τρίτη έκθεση για το μέλλον. Η «Υγεία» θα παρουσιαστεί στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ο «Θάνατος» θα ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη και κατόπιν θα μεταφερθεί στην Αθήνα.
Η δεύτερη έκθεση συζητήθηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο επαίνεσε τη σύλληψη και την ιδέα της εκτέλεσης (η τρίτη έχει ήδη εγκριθεί). «Από την αυγή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος πασχίζει να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Σταμπολίδης κατά την παρουσίαση.
Τρεις ενότητες
Η έκθεση -η οποία θα περιλαμβάνει 282 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας- θα διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες: Υγεία - Νόσος - Θεραπεία.
Στην είσοδο του μουσείου, ο επισκέπτης θα ατενίζει την προσωποποίηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας με το μαρμάρινο άγαλμα της Υγιείας από το Μουσείο της Κω, το οποίο θα πλαισιώνεται από τους δύο κατεξοχήν θεράποντές της: τον Ασκληπιό (εκπρόσωπο της θεουργικής ιατρικής) και τον Ιπποκράτη (εκπρόσωπο της επιστημονικής ιατρικής).
Στις ενότητες θα παρουσιάζονται: Τεκμηρίωση για τις ατομικές ασθένειες και τις επιδημίες (π.χ. τα αρχαιολογικά ευρήματα από τάφο του Κεραμεικού που σχετίζονται με την αναφορά του Θουκυδίδη στον λοιμό που ξέσπασε στην Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου - 430 π.Χ.).
Δύο πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Β΄ στις οποίες βρίσκονται καταγεγραμμένες οι λέξεις i-ja-te (ιητήρ) και pa-ma-ko (φάρμακο), καθώς επίσης αγγεία και μαρμάρινα και πήλινα ανάγλυφα όπου απεικονίζονται σκηνές περιποίησης των τραυματισμένων ομηρικών ηρώων.
Ενεπίγραφα πήλινα και μετάλλινα δοχεία που περιείχαν φυτικά φάρμακα, αλλά και ενεπίγραφα κεραμικά θραύσματα με συνταγές θεραπευτικών σκευασμάτων, καθώς και διάφορα μετάλλινα ιατρικά εργαλεία (σικύες, νυστέρια, μήλες, άγκιστρα, κολποσκόπιο κ.λπ.) που βρέθηκαν σε τάφους ιατρών, ακόμη και πήλινες θερμοφόρες κ.ά.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Εθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάγια Πικάσο / Πέθανε η κόρη του σπουδαίου ζωγράφου

  Η μεγαλύτερη κόρη του Πικάσο, πρωτοστάτησε σε πολλές σημαντικές δωρεές της κληρονομιάς του στο γαλλικό κράτος Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο και...